5 tips als je rentevaste periode binnenkort afloopt

5 tips als je rentevaste periode binnenkort afloopt

12 september 2023

Geregeld krijgen wij vragen van klanten over hun rentevaste periode. Niet iedereen begrijpt even goed hoe dit werkt. Wij geven in deze blog enkele tips van onze hypotheekadviseur Patrick Kleijkers.

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen uit een vaste of een variabele rente. Een variabele rente wijzigt periodiek, dit kan zelfs maandelijks zijn. Verreweg de meeste klanten kiezen voor een vaste rente. Die rente wordt dan vastgezet voor een vooraf afgesproken periode. De meest gekozen rentevaste periodes zijn 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar. Maar allerlei andere periodes komen ook voor. Laten we als voorbeeld uitgaan van een rentevaste periode van 10 jaar. Dit betekent dat voor de eerstvolgende 120 maandelijkse hypotheekbetalingen dezelfde rente zal worden gehanteerd. Hierbij heb je dus voor 120 maanden oftewel 10 jaar zekerheid voor wat betreft de hypotheekrente. Na die 10 jaar zal de bank met een nieuw rentevoorstel komen. Dat doen zij enkele maanden voor het einde van de rentevaste periode. Wat nu te doen als je zo’n nieuw rentevoorstel krijgt en je moeite hebt om dit te begrijpen?

Zoek op internet naar actuele hypotheekrentes. Je kunt dan het renteaanbod van je bank vergelijken met de actuele rente van andere hypotheekaanbieders. Je moet dan wel weten waar je moet kijken, want het is afhankelijk van het soort hypotheek welke rente voor jou geldt. Bovendien hebben veel mensen meerdere leningdelen in hun hypotheek. Per leningdeel kan een andere rente gelden.
Je leeftijd kan van belang zijn. Ben je ouder dan 57 jaar, dan kan het soms lastiger zijn om een hypotheek over te sluiten of te verhogen, omdat dan ook jouw pensioeninkomen van belang is. Bijvoorbeeld als je een lagere rente vindt bij een andere bank, is het de vraag of je wel kunt overstappen. Want je leencapaciteit moet daarvoor voldoende zijn.
Oversluiten van een hypotheek (dat is overstappen met je hypotheek van de ene bank naar de andere) kan erg gunstig uitpakken aan het einde van de rentevaste periode. Omdat je dan met jouw bank geen afspraak meer hebt over de rente die je betaalt, hoef je geen boeterente te betalen bij oversluiten. De actuele rente moet dan natuurlijk wel een stuk lager zijn bij die andere bank, omdat de bijkomende kosten voor het oversluiten anders niet opwegen tegen de besparing van de rente.
Denk goed na wat in de komende jaren nog zou kunnen veranderen aan je hypotheek. Bijvoorbeeld in geval van verbouwingsplannen, waarvoor je een extra hypotheek wilt nemen. Je leencapaciteit wordt lager als het restant van de rentevaste periode op het moment dat je het bouwdepot aanvraagt korter is dan 10 jaar.
Over het algemeen geldt: hoe korter de rentevaste periode, hoe lager de rente. Zeker als je de 10-jaars-, 20-jaars- en 30-jaarsrentes met elkaar vergelijkt. Betaal niet te veel rente. Bijvoorbeeld als je waarschijnlijk over 10 jaar niet meer in je huidige woning woont, heeft het geen zin om de rente 15 jaar vast te zetten. Want je betaalt dan meer rente dan bij 10 jaar rentevast.

Raadpleeg onze hypotheekadviseur Patrick Kleijkers. Hij kent alle ins en outs van hypotheken en kan je goed adviseren over alle aandachtspunten bij het einde van de rentevaste periode.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers