23 maart 2023
Veel mensen zijn op zoek naar een woning. Dit kan diverse redenen hebben. De één zoekt zijn eerste woning (starter), een tweede persoon vindt zijn huidige woning te klein (doorstromer) en een ander zoekt naar een geschikte woonruimte voor de oude(re) dag.
Veel mensen doen de onderhandelingen over de prijs van de woning niet zelf. Zij laten zich door een deskundige bijstaan of adviseren. Dit kan bijvoorbeeld een aankoopmakelaar zijn of een hypotheekadviseur. Uiteraard zijn aan deze diensten kosten verbonden. Een enkele keer gaan mensen uit zuinigheid zelf onderhandelen. De ervaring leert dat men dan zo hoog gaat bieden, vaak na enkele teleurstellingen, dat (veel) te veel wordt betaald voor de betreffende woning. Een deskundige zou de woning dan fors goedkoper aangekocht hebben, waardoor de kosten van die deskundige ruimschoots bespaard worden door de lagere koopsom.
Maar er zijn ook consumenten die zelf goed kunnen onderhandelen en die daar zelfs plezier aan beleven. Dan is er ook geen reden om een deskundige in te schakelen. Voor deze mensen een vijftal tips:
- Laat eerst je maximale leencapaciteit uitrekenen door een hypotheekadviseur. Hier zijn meestal nog geen kosten aan verbonden. Je weet dan waar je aan toe bent en hoe ver je kunt gaan met je biedingen.
- Ga nooit panikeren! Vaak wordt er druk gelegd op een potentiële koper, bijvoorbeeld dat er binnen 24 uur geboden moet worden. Of door te melden dat er veel bezichtigingen zijn. Vaak met als doel om de woning snel en voor een hoge prijs te verkopen. Bepaal zelf wat je de woning echt waard vindt en bied niet boven jouw maximale prijs.
- Blijf rustig tijdens een bezichtiging en laat niet het achterste van je tong zien. Wees niet te enthousiast over de mooie onderdelen van de woning en wees juist kritisch over de onderdelen die je minder mooi vindt. Blijf wel altijd vriendelijk.
- Laat je niet opjagen. Als je twijfelt over de woning, vraag dan gerust een tweede bezichtiging aan. Vaak is het raadzaam, zeker als er het een en ander verbouwd moet worden, om bij een tweede bezichtiging een bouwkundige of een bevriende klusjesman mee te nemen. Zo iemand kan neutraal naar de woning kijken en zijn mening geven.
- Verdiep je in de prijs van soortgelijke woningen in dezelfde buurt, bijvoorbeeld door op funda te kijken naar de prijs van die andere woningen of door via www.wozwaardeloket.nl de WOZ-waarde van de beoogde woning op te zoeken.
Meer weten over dit onderwerp?