Het nieuwe pensioenstelsel uitgelegd

Het nieuwe pensioenstelsel uitgelegd

25 september 2023

Het voornaamste doel van het nieuwe pensioenstelsel, oftewel de Wtp, Wet toekomst pensioenen, is het pensioenstelsel transparanter en persoonlijker maken. Gaat dat ook lukken?

Er dient hierbij onderscheid te worden gemaakt tussen pensioenfondsen en pensioenverzekeraars. Bij pensioenfondsen worden de pensioenen nu nog uit de algemene pot betaald. Die pensioenfondsen moeten gaan becijferen welk deel van die algemene pensioenpot toebehoort aan een individuele deelnemer. Hoe dat gaat gebeuren, moet nog besproken worden. Bij pensioenverzekeraars zijn pensioenen al persoonlijker, die weten precies welk pensioenpotje voor welke deelnemer is. Met name bij pensioenfondsen gaat het pensioen in die zin dus wel persoonlijker worden.

De afhankelijkheid van de rentestand, dat is waar men vanaf wil in pensioenland. Door de lage rentes van de afgelopen jaren stonden de dekkingsgraden van pensioenfondsen onder grote druk. We kwamen frequent dekkingsgraden tegen van 90% en lager. Dat betekent in rekentechnische zin dat voor iedere uit te betalen euro aan pensioen er slechts 90 eurocent in kas is. Of met andere woorden, de pensioenkas zou leeg zijn geruime tijd voordat de laatste pensioenbetaling moet plaatsvinden. Die afhankelijkheid van de rente wordt nu losgelaten.

Wat betekent dit dan concreet? Dat het beleggingsrisico verschuift van pensioenfonds/werkgever naar de werknemer/pensioengerechtigde. Rendeert jouw pensioenpotje goed, dan profiteer je daarvan. Maar rendeert jouw pensioenpotje slecht of misschien zelfs negatief, dan draag jij daar zelf de lasten van. Zo kan het pensioen dus fluctueren. Hoe dat precies uit gaat zien, kunnen we nog niet zeggen.

In het nieuwe pensioenstelsel zijn er alleen nog premieovereenkomsten. Dit betekent dat de inleg vaststaat, maar de uitkomst ongewis is. Nu is het eigenlijk andersom, de inleg wordt bepaald aan de hand van de vaststaande uitkomst. In het nieuwe pensioenstelsel is de uitkomst het gevolg van de vaststaande inleg en de behaalde rendementen. Uitkeringsovereenkomsten, zoals eindloon- en middelloonregelingen, zullen dan niet meer bestaan.

Het is nog een lange weg naar het nieuwe pensioenstelsel en er zullen nog veel knopen moeten worden doorgehakt. Of het beoogde doel ook wordt gerealiseerd, valt nog te bezien. Wil je meer weten over het nieuwe pensioenstelsel en wat dit voor jou betekent, neem dan gerust contact op met Kleijkers Pensioenen en Hypotheken. Wij leggen het graag uit in begrijpelijke taal.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers