14 april 2023
Bij een vaste rente, ook wel lange hypotheekrente of rentevaste periode genoemd, zet je de rente voor een langere periode vast. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar. Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode.
Als je de hypotheekrente lang vastzet, betaal je een hogere rente dan voor een korte periode. Je hebt dan hogere maandlasten maar ook voor langere tijd zekerheid. Een korte rente kan interessant zijn maar heeft ook nadelen. Bij een rentevaste periode korter dan 10 jaar kan de leencapaciteit (een stuk) lager zijn. Want de renteperiode die je kiest, heeft invloed op het bedrag dat je maximaal mag lenen. Rente lang of kort vastzetten?
Gemiddeld verhuizen wij Nederlanders elke 7 jaar. Dat kan dus een reden zijn om de rente niet al te lang vast te zetten. Maar die 7 jaar geldt natuurlijk niet voor iedereen, dat is maar een statistiek. Je dient je dus af te vragen: hoe lang verwacht ik in deze woning te blijven wonen? Soms zal het antwoord zijn: “Geen idee”. Maar vaak ook is daar een duidelijker antwoord op te geven. Bijvoorbeeld in geval van een starter op de woningmarkt, die als eerste woning een klein, eigenlijk dus een eenpersoons appartement koopt. Of in geval van de ex-pat die tijdelijk door zijn bedrijf in Nederland te werk wordt gesteld. Of in geval je al op leeftijd bent en toch nog een woning wilt kopen.
Verder hangt zo’n keuze ook af van de actuele marktrente. De hypotheekrente, ook voor langere rentevaste periodes, is een tijd tussen 1% en 2% geweest. Nu ligt de rente tussen 4% en 5%. Bij een hogere rente is men sneller geneigd voor een kortere rentevaste periode te kiezen, in de hoop dat de rente aan het einde van die rentevaste periode lager zal zijn.
Want wat gebeurt er als de rentevaste periode eindigt? Soms valt dat einde samen met de laatste aflossing van de hypotheek en dan eindigt de hypotheek en dus ook de betalingen aan de bank. Maar als de hypotheek nog niet compleet is afgelost en het einde van de looptijd nog niet is bereikt, zal de bank jou een nieuw rentevoorstel doen. Je kunt dan vaak kiezen uit meerdere nieuwe rentevaste periodes.
En dan is er nog de meeneem- of verhuisregeling. Soms is het mogelijk om de hypotheekrente bij verhuizing “mee te nemen”. Dat werkt als volgt: de oude hypotheek wordt afgelost met de opbrengst van de verkoop. Bij de aankoop van de nieuwe woning “herleeft” de zopas afgeloste hypotheek als het ware weer, met dezelfde voorwaarden, dus ook met dezelfde rente, soms wel met een ander bedrag. Dat kan soms gunstig zijn en er wordt doorgaans ook alleen gebruik van gemaakt als de klant er voordeel van heeft. Als zo’n meeneemregeling aanwezig is, zou dat in geval van een lage rentestand een reden kunnen zijn om de rente lang vast te zetten, ook als het voornemen bestaat om niet lang in de woning te blijven wonen. Het is dan wel afwachten of de bank in de tussentijd de meeneemregeling niet afschaft, want dan wordt het doel niet bereikt.
Kortom: er zijn allerlei motieven denkbaar om rente lang of kort vast te zetten. Uiteindelijk ligt het ook aan de mens die de hypotheek moet gaan afsluiten en betalen: sommigen worden heel onrustig van onzekerheid. Anderen nemen graag risico’s. Als hypotheekadviseur proberen wij ons steeds te verplaatsen in de klant en daar ons advies op te baseren. Maar uiteindelijk beslist de klant. Wilt u meer informatie over hypotheken? Neem dan contact met ons op of plan direct een afspraak via onze website.